24 september, 2019

Dystra siffror för företagsklimatet i Karlskrona

De dystra siffrorna från Svenskt Näringsliv, fick Camilla Brunsberg, gruppledare för Moderterna i Karlskrona, att skriva ett pressmeddelande till media. Det finns att läsa här:

PRESSMEDDELANDE

Den 24 september, 2019.

Nu har Svenskt Näringsliv släppt sin årliga ranking av företagsklimatet i landets kommuner. För Karlskronas del är siffrorna dystra och kommunen halkar allt längre ner på listan. Karlskrona har nu har rasat till plats 234 av 290, vilket är en försämring med 23 platser på bara ett år.

Moderaterna i Karlskrona ser med stor oro på den utvecklingen och kräver att styrande politiker nu börjar ta sitt ansvar.

  • Det här är en dyster utveckling. Förra året var illa nog, när vi låg på plats 211. Att vi har rasat ytterligare 23 platser, visar att vi har en politisk ledning som inte engagerar sig i kommunens företag, säger Camilla Brunsberg, (M), oppositionsråd.

Mätningen som Svenskt Näringsliv gör, är baserad på många olika faktorer. Till exempel; allmänhetens attityder till företagande, service till företagen samt kommunpolitikernas attityder. Den sistnämnda bevisar att Karlskronas tjänstemän visar en allt sämre attityd gentemot företagarna.

  • Det är extra allvarligt att rasa inom områden som faktiskt går att påverka, med lite god vilja och engagemang. Hade det handlat om infrastruktur eller geografisk placering är det svarare att göra något, säger Camilla Brunsberg.

För att vara en attraktiv kommun, krävs naturligtvis ett bra företagsklimat. Nya företag kommer med stor sannolikhet inte att visa stort intresse av etablering, där kommunala tjänstemän och politiker saknar intresse och engagemang.

  • Det som märks på historiken i den här rankingen är att sedan det nuvarande styret tog över 2014, har Karlskronas placering försämrats för varje år. Nu måste det svaga minoritetsstyret vakna och visa att de förstår hur viktigt ett bra företagsklimat är, säger Camilla Brunsberg.