19 december, 2019

Senaste nytt från Camilla

Med bara några dagar kvar till julafton, kan  jag inte annat än konstatera; ”vilken intensiv höst vi har haft inom politiken.” Så här långt har december även bjudit på en hel del sociala sammankomster. Det är alltid trevligt att träffa människor som jag, som politiker, inte träffar i det dagliga arbetet under resten av året.

I måndags hade vi moderater vårt traditionella glöggmingel i Tegelhuset. Det var verkligen roligt att träffa så många gäster, som kom för att mingla, dricka glögg och äta pepparkakor. Och så fick vi besök av två elever från Kulturskolan som underhöll med vacker sång, viken förstås höjde julstämningen.

Men det är inte bara glöggmingel och julmiddagar som upptar min tid. Förra veckan var jag på sammanträde med SKL i Stockholm, där jag är ledamot i beredningen för utbildningsfrågor. En av de viktiga frågor som vi diskuterade, var den årliga PISA-rapporten, som släpptes för bara några veckor sedan. Glädjande är att de svenska skolresultaten blir allt bättre och nu ligger vi på samma nivå som 2006. Men den svenska skolan är långt ifrån fullkomlig. Fortfarande lämnar cirka 25 procent av eleverna grundskolan, utan behörighet. Som ni säkert har märkt vid det här laget, så ligger just skolfrågorna mig varmt om hjärtat. Det är så otroligt viktigt att våra unga får en trygg, säker och lärorik skolgång, hela vägen till och med gymnasiet.

Nyligen träffade jag Ulla Hamilton, som är vd i Friskolornas Riksförbund. Hon fick mig att inse hur bra det hade varit om vi införde ett aktivt skolval, där varje elev verkligen väljer vilken skola de vill gå på. De olika läroplatserna behöver också redovisa sina kunskapsresultat på ett tydligt sätt, för att kunna jämföras.

Det här är en fråga som jag med all sannolikhet kommer att återkomma till, eftersom jag anser att våra skolor måste förändras.

I tisdags hölls årets sista fullmäktigesammanträde. Flera viktiga frågor lyftes, som får mig att ännu en gång konstatera, att det svaga minoritetsstyret helt har förlorat kontrollen över sin position. En av frågorna handlade om; heltid som norm. Redan i början av 2016, fattades ett fullmäktigebeslut om att alla anställda i Karlskrona kommun ska ha en hundraprocentig tjänst i botten. Trots att det har gått så lång tid som 3,5 år, har styret misslyckats genom att inte kontrollera att berörda anställningar har skrivits om. Beklagligt tycker jag.

Det här är mitt sista ”Senaste Nytt” för det här året. Det ska förstås bli skönt med lite ledighet och jag kommer att fira jul med min familj i lugn och ro. Vi behöver alla ladda batterierna emellanåt och till er alla säger jag:

En riktigt god jul och ett gott nytt år!

Camilla