17 november, 2017

Camilla informerar om krisen i Karlskrona kommun

Larmen, kriserna och kaosen avlöser varandra i Karlskrona kommun. Hur står det till med ledarskapet och styrningen i kommunen egentligen?

Inom socialförvaltningen hinner de inte utreda orosanmälningarna inom lagstadgad tid. Kvinnojouren larmar om att kvinnor och barn inte har någonstans att ta vägen när de bryter sig loss från en relation fylld av våld. Kommunen föreläggs med miljonvite för att de inte löser boende till funktionsnedsatta som behöver en plats i en gruppbostad. Löner och ersättningar fortsätter att betalas ut fel och nu skickar politiker som styr signaler om att de som fått för mycket i lön inte ska behöva betala tillbaka.

Pedagogerna inom förskolan ryter ifrån och säger att de inte orkar mer. Det är får många barn, för trånga lokaler och för lite personal. I de kommunala skolorna är det bara 78 procent av eleverna som är behöriga till ett gymnasieprogram. I förra veckan kom ett nytt larm. Personalen inom äldreförvaltning anser att deras arbetssituation är helt ohållbar och skriver att arbetsglädjen helt har tagit slut.

Bostadsbristen i kommunen är slående. På andra orter lyckas man investera och fatta politiska beslut så att försäljningar kan göras för att frigöra ekonomiska resurser. I Karlskrona har det gått tre år och försäljningarna är fortfarande inte klara.

Det första det socialdemokraterna gjorde när de tog över makten i Karlskrona var att chockhöja skatten. Men finns det någon verksamhet som levererar det medborgarna betalar dem för att göra? Frågan man ställer sig är om styret inte orkar styra Karlskrona längre?

Karlskrona kan bättre. Vi moderater kräver ordning och reda i välfärden. Välfärden ska fungera och finnas när den behövs. Barn och elever ska få de bästa förutsättningarna för att rusta sig för sin framtid. Det ska byggas nya attraktiva bostäder, vi ska ha ett näringslivsklimat i toppklass och vi ska ha Sveriges bästa skolor. Karlskrona är en kommun med fantastiska möjligheter. Vi vill att Karlskrona ska vara en trygg, välkomnande, och framtidsinriktad kommun som växer, utvecklas och där jobben växer fram. Vi vill att alla ska kunna känna trygghet, delaktighet och framtidstro i Karlskrona.

Därför är det viktigt att vi fortsätta kämpa för det vi tror på. Vi har äntligen fått opinionen med oss i ryggen igen. Det märks tydligt när vi är ute och kampanjar. Det är mindre än ett år kvar till valet och mindre än ett år av socialdemokratiskt styre.

Imorgon har vi nomineringsstämman till riksdagen. Jag vill tacka för förtroendet från alla medlemmar som röstade på mig i provvalet till riksdagen. Jag känner mig mycket hedrad över att jag fick en andraplats. För mig är det självklart att vi ska ha minst två riksdagsplatser nästa mandatperiod. Därför väljer jag att avstå min plats på riksdagslistan och fortsätter lägga allt mitt fokus på att styra Karlskrona kommun efter nästa val. Tack än en gång, nu är det valvinst 2018 på alla plan som gäller.

 

Camilla Brunsberg (M)