19 maj, 2020

Carl-Görans måndagsbrev

Den 18 maj, 2020.

Då och nu

På 1960- och 70-talen var det inte lätt att jobba inom industrin om man inte var fackligt ansluten. I början på 70-talet jobbade jag på dåvarande Uddcomb på Verkö. Jag hade min tjänst på kontrollavdelningen i en bunker, en bit utanför fabriken, där vi röntgade svetssömmarna till kärnkraftsreaktorerna. Det var ett ganska monotont jobb men vi tre till fyra personer som jobbade där var bra arbetskamrater.

Efter arbetsdagens slut gick vi genom fabriken för att komma till stämpelklockan. Det var inte alltid så trevligt. Jag var ju aktiv i Moderaterna och det var inte populärt på den här arbetsplatsen.

Efter ett antal veckor begärde jag mitt utträde ur det socialdemokratiska partiet, (jag kunde ju inte vara medlem i två partier enligt min grundsyn) men fick till svar av den facklige företrädaren; att det fanns inga blanketter för det.

Efter ett antal samtal framkom det till slut att det faktiskt fanns blanketter på Metalls expedition i Karlskrona.

Jag åkte dit och fyllde i en ansökan och efter många om och men, slutade det med jag är var medlem i endast Moderaterna.

Noteras ska att Metalls ombudsman frågade mig om jag ville vara med i SSU istället. Jag trodde att han visste att det var samma politik i ungdomsförbundet som i partiet. Varför skriver jag om detta som hände i mitten av 70-talet, nu 2020? Jo, det verkar inte som att världen har förändrats så mycket sedan dess.

Förra veckan noterade jag att en klubbordförande i fackförbundet Handels blev dömd att betala 200 000 kronor till facket. Kvinnan var vald av sina arbetskamrater till klubbordförande. I demokratisk anda av vad jag kan förstå. Detta motsatte sig den centrala ledningen i Handels och tog ärendet till skiljenämnden. När jag läste om detta i BLT:s ledare, kunde jag inte låta bli att skriva om hur jag blev behandlad den där gången på 70-talet. I ett demokratiskt land, som Sverige utger sig för att vara, måste man ha rätt till olika politiska uppfattningar som medlem i ett fackförbund.

Det allvarliga i detta tycker jag är, när höga företrädare inom LO, i dag säger att de ska använda denna dom för att ”rensa ut” liknade situationer, om de skulle uppstå. Jag trodde att de fackliga organisationerna i dag hade en större och mer vidsträckt syn på medlemmarnas partitillhörighet.

Vinstutdelning i statliga företag

Jag har noterat att statliga Sveaskog gör en utdelning på 1,1 miljarder kronor. Det är bara att hoppas att Sveaskog betalar full arbetsgivaravgift med mera, till staten. Med tanke på finansminister Magdalena Anderssons hot mot de privata företagen om de skulle lämna vinstutdelning. Som sagt; Staten och kapitalet, sedan säger jag inte mer.

 Vi fortsätter att hjälpas åt

Den här veckan blir kort, eftersom det är Kristi himmelsfärds dag på torsdag. Vi vet att det är viktigt att hålla avstånd och att inte vistas i större folksamlingar. Om vi alla hjälps åt kanske smittan blir mindre.

Trevlig helg!

Carl-Göran Svensson

vice gruppledare, Moderaterna i Karlskrona.