16 november, 2020

Carl-görans måndagsbrev

Den 16 november 2020.

Så kan vi minska smittspridningen

Det krävs större restriktioner inom kollektivtrafiken. Chaufförerna måste få större mandat och därmed få säga att bussen är fullsatt och inte kan ta emot fler passagerare. Restaurangerna har krav på sig, med att det ska vara två meter mellan borden och max åtta personer vid varje bord. Då måste vi även kunna ställa krav på hur många som får åka med på varje buss.

Vi har nu drabbats av en andra omgång av Covid 19. Nu gäller det att vi har tagit lärdom av vårens misstag, för att på ett ännu bättre sätt kunna skydda våra invånare. Självklart gäller det att vi håller avstånd och att vi tvättar händerna. Tyvärr tror jag inte att det räcker för att få kontroll över den här pandemin.

Nu är det viktigt att vi skyddar de äldre och ser till att smittan inte sprids på äldreboendena. Den som bor på ett boende och som har besökt sjukhuset, bör inte återvända till äldreboendet personen har testats negativt. Här måste sjukhuset och kommunen tillsammans göra allt de kan för att inte sprida smittan.

Budget för trygghet

Förra veckan lämnade vi moderater in vårt budgetförslag för 2021. Vi gör vår största satsning någonsin på trygghet med totalt 145 miljoner kronor, fram till 2025.

Vi ser i dag stora brister inom trygghetsfrågor i vår kommun. Det handlar om allt ifrån att vistas ute kvällstid i mörker, till trygghet i våra bostäder.

Vi satsar 75 miljoner kronor på skolan under samma period, för att öka kvalitéten med bland annat fler pedagoger. Äldreomsorgen får 30 miljoner kronor för ökad kvalitét och minskad ensamhet. För att öka attraktiviteten i kommunen satsar vi 52 miljoner kronor. Här vill vi bland annat öka skärgårdstrafiken samt skapa fler jobb inom upplevelseturismen. Vi gör satsningar på nya bostadsområden i centrala områden som Hattholmen och Gräsvik och vi satsar också på både landsbygden och de mindre tätorterna, med nya villaområden.

Det som är intressant i år är; att Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna har gjort en budget tillsammans med Vänsterpartiet. Det är förvånansvärt att Liberalerna har gått med på detta. De har tidigare sagt att de inte kan samarbeta med vare sig vänstern och sverigedemokraterna, som de ser som ytterligheter. Ibland kan makten vara värd hur mycket som helst.

Gösta Bohman till minne

I lördags var det 50 år sedan Gösta Bohman valdes till partiledare för Moderaterna. Det visade sig vara ett lyckat val och Gösta ändrade inriktningen på politiken. Han var en person som tog tillvara på den lilla människan i samhället. Han tog striden med Socialdemokraterna om socialismen och till slut fick han bilda en borgerlig regering 1976.

Efter valet i september 1970, var det många medlemmar som tappade förtroendet för Yngve Holmberg som partiledare och det framfördes krav på Holmbergs avgång. Det blev en extra partistämma den 14 november 1970 i Farsta gymnasium. Inför stämman meddelade Staffan Burenstam Linder, (som ansågs vara en coming man) att han avstod från att kandidera. Han ville helst inte ingå i ett presidium under ledning av Holmberg.

Gösta Bohman vann omröstningen med 132 röster mot 82 röster för Holmberg. När Blekinges delegater åkte till denna stämma, är min minnesbild att de förordade Holmberg men ändrade sig på stämman. (En av delegaterna från Blekinge var min far.)

När Gösta Bohman tog över började framgångarna för Moderaterna med en liberalare inriktning på politiken. Själv har jag många minnen från denna tid, med allt från möten i Hoglands Park till Kristianopels Gästgivargård. Moderaterna har gjort en film till Gösta Bohmans minne som du kan se på denna länk. https://www.youtube.com/watch?v=EcWeC8IMJbY

Carl-Göran Svensson,

vice gruppledare för Moderaterna i Karlskrona.