11 september, 2019

Carl-Görans måndagsbrev

Måndagsbrev

den 10 september 2019

Nu har vi tagit oss en bit in i den första riktiga höstmånaden och vårt politiska arbete är i full gång.

När det handlar om pengar, ser läget inte bättre ut nu, än det gjorde i våras.

Redan i maj varnade vi moderater för att anslagen till nya Jändelskolan inte skulle räcka till investeringen. Dessutom har media, de senaste dagarna, rapporterat att projektet är försenat.

Den svaga minoriteten som styr Karlskrona kommun, har helt tappat kontrollen över de politiska besluten. Gång på gång blir projekt försenade och ibland blir de inte ens genomförda. För Karlskrona kommuns utveckling är detta ett stort bekymmer.

Ett svagt styre med ministerstyre

Den ena förvaltningen efter den andra saknar en politisk styrning. Det är bara kunskapsnämndens ordförande, Håkan Eriksson, som utnyttjat sin position och utövat ministerstyre. Han pekade med hela handen och uppmanade rektorerna att köpa in det som behövdes för undervisningen.

Det var väl bra att lärarna fick sina datorer, men inte på det sätt som det hände. Det är verksamheternas tjänstemän som ska besluta om hur pengarna ska fördelas. Detta var ett riktigt klavertramp av Håkan Eriksson.

Klyftor mellan stad och land.

Förra veckan skrev Elina Gustavsson, på Sydöstrans ledarplats, om klyftorna mellan stad och land på bostadsmarknaden. Men ledarskribenten har glömt nämna att en orsak beror på den politik som Socialdemokraterna fört under sin tid vid makten.

På 60- och 70-talen blev det stora förändringar i vårt Sverige. Jobben flyttades från bruksorter till de stora städerna och avfolkningen från landsbygden påbörjades.

Ett annat problem är att bankerna inte är intresserade av att låna ut pengar till den som vill köpa hus långt utanför tätorterna. Jag anser inte att några extra hundralappar i skattesänkning löser dessa problem.

I vår egen kommun måste vi utveckla alla slags kommunikationer, från fiber till transporter. För något år sedan släcktes telefonnätet ner, bar någon kilometer från min bostad, men i sommar har kommunen byggt ut fibernätet hemma i Vallby. Den utbyggnaden har avslutats på samma ställe som där Telia släckte ner telefonnätet, vilket inkluderade bredband via ADSL.

Det är inte så konstigt att det är billigt att köpa fastigheter där det saknas denna kommunikation.

Invigning i Vallby

Men det händer faktiskt även roliga saker i vår kommun. I helgen har Ramdala Mekaniska Verkstad, invigts i nya lokaler i Vallby och invigningstalet hölls av lantbrukaren Anders Ericsson Säby.

Det är Hans Olsson som har byggt en kombination av verkstad och maskinhall hemma på sin gård och det är Ramdala Mekaniska Verkstad som hyr lokalerna och därmed flyttar sin smedja från Hejetorp.

Det blir moderna lokaler med stora portar och ordentlig takhöjd, så att dagens moderna maskiner kommer in och får plats.

Själv behöver jag inte ge mig ut på E22:an längre när jag ska besöka verkstaden, och bara det en fördel. Det var många lantbrukare och entreprenörer som slöt upp denna lördagseftermiddag och även en och annan nöjesintresserad.

Det är glädjande varje gång som en småföretagare på landsbygden, vågar satsa på sin verksamhet.

Carl-Göran Svenson,

vice gruppledare Moderaterna Karlskrona.