25 januari, 2021

Carl-Görans måndagsbrev

Den 25 januari, 2021

Studentbåten

Till min förvåning har jag fått vetskap om att avtalet mellan Karlskrona kommun och ägaren till studentbåten inte sades upp i tid. När vi tog beslut om detta i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, fick vi bekräftat att avtalet var uppsagt. Det som skett är att arrendeavtalet var på fem år och måste sägas upp ett år innan det gick ut. Så har inte skett från kommunens hamnavdelning och därför löper avtalet vidare under ytterligare fem år. Det är beklagligt att denna kunskap inte finns inom kommunen.

Karlskrona kommun har många avtal med olika entreprenörer och företag. Jag anser att det behöver finnas någon som har det samlade ansvaret för de olika typer av avtal som finns i kommunen. Det är inte första gången som kommunen glömt att säga upp avtal. Det som nu har inträffat kan innebära en försening av Hattholmens utveckling. Vi som har tagit beslutet i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden handlade i god tro när tjänstemännen på samhällsbyggnadsförvaltningen undersökte och fick till svar att avtalet var uppsagt. Det är möjligt att så var fallet, men drift- och serviceförvaltningen hade inte koll på när kontraktet skulle varit uppsagt.

 Stora skillnader i SVT:s bevakning

SVT gör skillnad på nyhetsrapporteringen från Ryssland och USA. Under presidentvalet i Amerika, bevakade många nyhetskanaler händelseförloppet som utspelade sig i bland annat Washington.

Jag fördömer det som hände i Kapitolium. Ett övergrepp på en senator hör inte hemma i ett demokratiskt land som USA.

Det har varit många extra sändningar om detta i SVT och det är bra att det informeras om det. Men var har SVT gjort nu, när den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj kommer hem från sin sjukhusvistelse i Tyskland?

Han blev fängslad direkt, vilket vi kunde räkna ut skulle ske. Men bevakningen av detta ingrepp, och alla upplopp kring hans återkomst, har SVT granskat med blygsamhet. I alla fall i förhållande till bevakningen av det amerikanska valet.

Jag hade förväntat mig en mer intensiv bevakning kring det som händer i våra grannländer på andra sidan Östersjön och om hur Putin behandlar sina medborgare och undersåtar.

Stötta kampen för demokrati i Ryssland

Vi måste tillsammans visa Sveriges helhjärtade stöd för den ryska demokratirörelsen. För att göra det bjuder Moderaternas partiledare Ulf Kristersson in till en enkel digital manifestation på tisdag den 26 januari klockan 12.30. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Visa ditt stöd för demokratikampen i Ryssland genom att anmäla dig till eventet nedan.

https://www.facebook.com/events/888239001934299 (Klistra in denna länk i din webbläsare.)

Carl-Göran Svensson

vice gruppledare, Moderaterna i Karlskrona.