17 juni, 2024

Carl-Görans måndagsbrev!

✅ EP-VALET
Förra helgen var det Ep-val i Europa. Om vi ser på valresultat i stort var det små förändringar mellan partierna. Det enda som har betydelse är att vänstern fick ett mandat mer än 2019. Själv är jag glad över att vi Moderater lyckades ta tillbaka andraplatsen som Sveriges och Karlskronas näst största parti. Ser jag på det lokalt, inom mitt föreningsområde Ramdala/Sturkö, har vi också gjort ett bra val. I valdistrikt Trummenäs bliv vi största partiet. Det som är allvarligt är att svenska folket inte har utnyttjat sin möjlighet att rösta. Cirka 50 procent av valmanskåren gick till valurnorna och det är för dåligt.
Nu tar vi nya tag inför valet i september 2026. Den politik som regeringen driver börjar nu ge genomslag i valmanskåren. Vi vet att ett regeringsparti inte har de högsta siffrorna i undersökningarna under mandatperioden. Det finns många duktiga statsråd i statsministerns regeringsuppsättning som kommer att ge ett bra resultat 2026. Jag har också en känsla av att vi lokalt i Karlskrona har ett fortsatt högt förtroende bland väljarna. Det märktes när vi var ute och kampanjade inför Ep- valet.
✅ NY GRUPPLEDARE.
Vid vår senaste kommunfullmäktigegrupp valde vi en ny gruppledare efter att Hanna Ekblad valt att lämna posten. Till ny gruppledare valdes Emma Swahn Nilsson. Det finns en fördel med detta och det är att samtliga gruppledare i Karlskronaalliansen sitter på kommunalrådsexpeditionen och lätt kan sammanstråla om det skulle hända något icke planerat.
Själv återgår jag efter en månad som till förordnad gruppledare till vice gruppledare. Det ska bli lika roligt att jobba med Emma som det var med Hanna. Moderaternas gruppstyrelse och kommunfullmäktigegrupp är ett bra team och jobbar tillsammans för att öka Moderaternas förtroende i Karlskrona.
✅ DENNA VECKAN.
👉 Idag måndag har vi ordförandeträff i Karlskronaalliansen.
👉 Tisdag är det kommunfullmäktige i Karlskrona och då ska vi godkänna kommunens årsredovisning. Samma dag är det sammanträde i regionala utvecklingsnämnden, där beslut ska tas om bland annat den regionala länstransportplanen om cykelvägar i Blekinge m.m. Genom cykelstrategin för Blekinge har vi prioriterat en cykelväg från Trummenäs till Sturkö.
👉 På onsdag är jag på regionfullmäktige där det blir budgetdebatt. Det tråkiga med denna debatt är att det inte finns någon tidsbegränsning för ledamöternas taltider som kan uppgå till både 20 och 30 minuter. Dessa debatter är totalt meningslösa och leder inte till något när talartiden blir så lång.
👉 På torsdag då är det lövmarknad i Karlskrona och det har blivit vår nationaldag lokalt. Vi moderater kommer att vara där och vi har vårt tält vid den norra delen av Amiralitetsparken.
👉 På fredag är det vår efterlängtade midsommarafton när vi ska äta sill, nypotatis, jordgubbar och nubbe.
Avslutningsvis vill jag önska alla en skön midsommar och semester!
Carl-Göran Svensson
Vice gruppledare
Moderaterna Karlskrona