9 augusti, 2017

Fäll regeringen

Vi ser idag i samhället en utbredd kriminalitet där internationella brottsnätverk har etablerat sig. Vi får ständigt rapporter om ökat våld mot medborgare,rån,inbrott,bilbränder,våldtäkter.

Vad blev det av det trygga folkhemmet Sverige? De senaste dagarnas händelser där det uppdagats att känslig information har läckt ut som kan beröra rikets säkerhet är ytterst allvarligt och ännu ett misslyckande för regeringen. En regering med så många dubbelfel inom viktiga ansvarsområden måste bytas ut. Genom IT-skandalen på Transportstyrelsen har nyckeln till kungariket lämnats ut till icke-säkerhetsklassade tekniker i Östeuropa som fått högsta behörighet till Transportstyrelsens databaser.

Skandalen innebär att känslig information om vägar, broar mm lämnats ut. Även uppgifter om alla de drygt sex miljoner svenskar som har körkort har läckt. Personer med skyddad identitet kan spåras. Uppgifter som rör vårt försvar har läckt. Stridspiloter som har en nyckelroll i försvaret kan ha förlorat sitt identitetsskydd. Transportstyrelsens avsatte generaldirektör har tagit beslut om att bryta mot svensk lag och låta öststaterna få tillgång till de hemliga uppgifterna. Generaldirektören har avgått men det räcker inte. Transportstyrelsen är en myndighet under regeringen. Därmed är det också en fråga för ansvariga ministrar och ytterst statsministern. Vad har regeringsföreträdare vetat om händelsen. Kanske har man hoppats på att skandalen aldrig skulle upptäckas? Oppositionspartierna i riksdagen måste nu vara  beredda på att rikta missförtroendeförklaring mot ansvariga ministrar. Att byta regering känns mer angeläget än någonsin. Allianspartierna måste nu samla sig och lägga en gemensam budget i höst.

Gustav Nilsson Riksdagskandidat (M)