12 oktober, 2017

Regeringsbudget med utgiftsexplosion men utan jobb- och integrationssatsningar

Budgetpropositionen visar att Stefan Löfvens regering  är oförsiktig med svensk ekonomi, saknar reformer för jobb och integration samt slösar bort högkonjunkturen genom sin oförmåga att prioritera.

Just nu går det bra för svensk ekonomi. Men trots goda tider har Sverige fortsatt allvarliga samhällsproblem.  

Integrationen är vår tids ödesfråga. I dag tar det till exempel nio år i Sverige innan hälften av de nyanlända har någon form av jobb. Bidragsberoendet är utbrett. Sverige har bland Europas längsta väntetider i vården. Polisen utreder inte allvarliga brott, otryggheten ökar och våldet bland kriminella blir allt grövre. Svensk skola fungerar inte tillräckligt väl – 17 000 elever nådde inte gymnasiebehörighet förra året.

För att lösa problemen krävs effektiva strukturella reformer. Dessa saknas dock i regeringens budget. På tre punkter är det särskilt tydligt att regeringen inte kan vända utvecklingen:  

Regeringen gasar när högkonjunkturen redan är urstark. Goda tider varar inte för evigt. Därför är det avgörande att i goda tider rusta för när ekonomin vänder ner. Regeringen genomför den största utgiftsexplosionen sedan de moderna budgetreglerna infördes. Överskotten är historiskt små jämfört med tidigare högkonjunkturer. Det är en oförsiktig politik som långsiktigt riskerar landets utveckling.    

Inga reformer för jobb och integration. Under mandatperioden höjs skatten med 60 miljarder kronor, varav 88 procent slår mot jobb, tillväxt och sparande. Sverige har samtidigt rört sig längre bort från regeringens eget arbetslöshetsmål, från plats 12 till plats 15 inom EU. Den ineffektiva arbetsmarknadspolitiken visar sig också i att regeringens viktigaste vallöfte, traineejobben, nu stoppas efter en kostnad på 11 miljoner kronor per jobb. En mycket liten del av reformutrymmet läggs dessutom på jobb och företagande. 

Ofokuserad budget som slösar bort högkonjunkturen. Trots Sveriges många svåra problem lägger finansminister Magdalena Andersson pengar på särintressen och ineffektiv symbolpolitik. Släktforskning, elcyklar och älgsafari subventioneras. Stora utgiftsökningar går till höjda bidrag till dem som inte arbetar. Detta är prioriteringar som är mycket oklara.  

Det Sverige behöver är i stället en ny regering som genomför rejäla reformer för att lösa integrationsproblemen, som värnar arbetslinjen och entreprenörskap, som återupprättar lag och ordning i hela landet och som säkrar en trygg, gemensam välfärd och mer kunskap i skolan. Utvecklingen går att vända om vi gör rätt. 

Ulf Kristersson, partiledare (M)

Annicka Engblom, riksdagsledamot Blekinge (M)