16 juni, 2020

Carl-Görans måndagsbrev den 15 juni, 2020.

Tekniken måste bli bättre. 

Under måndagen hade vi ett digitalt sammanträde med kommunfullmäktige, vilket gick mycket bra. Det är bara att hoppas att vi kan ha ett helt vanligt fullmäktige när vi träffas i september. Om det inte är möjligt, måste kommunen ta fram ett digitalt redskap där alla kommunfullmäktiges 75 ledamöter kan delta.

Vid de två senaste sammanträdena har vi bara haft hälften av ledamöterna samlade, vilket förstås är acceptabelt med tanke på Coronakrisen.

Både företag och organisationer runt om i världen, använder sig av digitala möten. Då borde väl även Karlskrona kommun kunna klara det eftersom vi anser oss vara en digitaliseringskommun.

Utbyggnad i Trummenäsområdet

Under måndagens kommunfullmäktige beslutades att en förstudie ska inledas, av ny byggnation i Trummenäs som är ett av kommunens mest expansiva områden, just nu.

Avsikten är att få en helhetsbild över Trummenäsområdet. I förstudien ska man kunna se hur dagvatten, rekreation, kommunikationer, struktur på bebyggelse och kommunal service kan utvecklas i området.

Detta är ett spännande projekt som jag tror kan ge bra boendemiljö om det utvecklas på rätt sätt. Jag återkommer om detta under resans gång. För er som vill ta del av projektet redan nu, är tre informationsmöten inplanerade den måndagen den 22 juli till onsdagen den 24 juli, klockan 16 till 18. Träffarna hålls i ett partytält vid Trummenäs Golfklubb. Det blir ingen regelrätt genomgång men det blir tillfälle att ställa frågor. Håll koll i media om du vill få mer information.

Parkering i kommunen

Under veckan som gick, blev jag uppringd av en av våra invånare. Denne var helt förtvivlad över hur kommunen sköter parkeringsövervakningen. I just det här fallet handlade det om en hantverkare som skulle renovera en stenläggning på en tomt.

För att kunna göra detta var han tvungen att parkera bilen med släp på ett speciellt ställe för att ha en möjlighet att komma in med godset på tomten där han skulle utföra jobbet. Det var stenplattor och makadam som skulle bäras in, och det var inte möjligt att köra in med bil och släp på tomten. När hantverkaren kom ut till bilen igen, såg han att kommunens parkeringsvakter hade satt en böteslapp på 1 000 kronor i framrutan.

Detta borde väl ha kunnat lösas på annat sätt? Parkeringsvakterna kunde ha frågat hantverkaren om han kunde parkera på något annat sätt.

Efter vad jag fick reda på, hade han parkerat på ett säkert sätt ur trafiksynpunkt, men han använde en del av trottoaren.

Under de senaste sju månaderna, har ansvarigt kommunalråd lovat förändringar i parkeringsstrategin för att göra en bredare helhetslösning. Ännu har vi inte set några sådana förslag.

Jag ställde frågan till kommunalrådet Börje Dovstad under måndagagens kommunfullmäktige. Hans svar var att han delade min uppfattning, men någon strategi har miniroteten inte tagit fram ännu. Det krävs handlingskraft för att lösa dessa parkeringsproblem. Man kan inte säga att vi ska lösa detta i en bred politiköverenskommelse så det håller över flera mandatperioder och sedan lägga frågan i byrålådan.

Covid 19

Jag förstår inte hur kommunen kan utöka torghandeln under kommande torsdag i dessa Covid 19-tider. Visst är det trevligt att köpa blommor och jordgubbar innan midsommar, men frågan är om det är lämpligt att göra detta.

Tänk i alla fall på att hålla avstånd och ta det försiktigt. Då kanske vi klarar oss undan detta virus.

Trevlig sommar

Det här är mitt sista måndagsbrev för första halvåret 2020 men jag återkommer med i mitten av augusti. Därför passar jag på att önska dig en trevlig sommar!

Ta hand om varandra i dessa tider!

Carl-Göran Svensson

Vice gruppledare

Moderaterna Karlskrona